portfolio projecten

Aansprekende opdrachtgevers, bijzondere projecten Paleis Het Loo in Apeldoorn onderhoudt haar ilex hagen met behulp van een door Elstec ontwikkelde snoeikar. Kasteel Twickel in Delden houdt 3.5km pad in het recent volledig gerenoveerde huispark op z'n plaats met behulp van een door Elstec ontwikkelde inductiegestuurde markeerkar.


 Frits weet
met simpele oplossingen problemen te verhelpen. 

— Hans Hondebrink, tuinbaas Twickel

Op het (rechte) pad blijven!

(het Padenproject van kasteel Twickel)

Een aantal jaren geleden is het ingrijpende herstelplan van het huispark van kasteel Twickel afgerond. Landschapsarchitect Michael van Gessel heeft alle paden opnieuw uitgezet in fraai vloeiende patronen. Uiteraard is het de bedoeling dat dit fraaie lijnenspel ook in de toekomst behouden blijft. Daar zit echter het probleem, wat aanleiding is geweest voor het hierna beschreven “Padenproject”.

De speciaal gebouwde kabeltrekker in actie

Na een natte winter worden in het voorjaar weer strakke kanten aan de paden gemaakt. Tot nu toe gebeurde dat “op het oog” en daardoor kon een pad na een aantal winters behoorlijk verlopen. Het vloeiende lijnenspel wordt daardoor verstoord. Bovendien komt het pad naast z'n fundatie te liggen. Daardoor ontstaan verzakkingen en waterplassen, met als gevolg dat het in het volgende voorjaar nog lastiger is om de paden op hun plaats te houden.

De vraag van Twickel tuinbaas Hans Hondebrink was om te zoeken naar een geschikte methode om de paden in de toekomst op hun plaats te houden. Samen hebben we de voor- en nadelen van verschillende opties bekeken. Onze uiteindelijk conclusie was dat een kabel in het midden van het pad de beste oplossing zou zijn.
Op zo'n kabel kan een elektrisch signaal worden gezet met speciale frequentie. Het bijbehorende magnetisch veld is op te sporen met kabelzoek apparatuur. Met dergelijke apparatuur is de kabel binnen een marge van een paar cm te vinden.

In de nieuwe paden mocht niet gegraven worden i.v.m. de stabiliteit van de granulaat fundering. Daarom is een soort ploeg ontwikkeld, die alleen maar een smalle sleuf trekt en tegelijkertijd de kabel legt. Deze aanpak is afgekeken van het “sleufloos draineren”, waarbij drainerings buizen zonder graafwerk in de bodem worden gelegd. De beschadiging aan het pad is minimaal en het granulaat blijft op z'n plaats, voor instabiliteit van het pad hoeft niet te worden gevreesd. Het ploegspoor is simpelweg vast gereden met een trekker en na een paar regenbuien was er weinig meer van te zien.

Op een paar punten in het park kan meetsignaal op de kabel worden gezet. De aansluitpunten zitten verstopt in onopvallende putjes. Als je het niet weet, heb je geen idee dat hier 3,5 km kabel ligt.

De makkelijk te transporteren en weg te zetten markeerkar in opgevouwen toestand

Om de kabel te kunnen volgen is een speciale kar ontwikkeld, waarop een kabelzoekapparaat past. Om het magneetveld niet te verstoren is deze kar samengesteld uit onderdelen van aluminium, hout en kunststof. De kar is bijna drie meter breed, maar niet zwaar en volledig inklapbaar. Dat is handig voor opslag en vervoer.

De markeerkar in gebruik op Kasteel Twickel

Na enige oefening bleek het mogelijk om met deze kar de kabel binnen een marge van 5cm te volgen en tegelijkertijd aan beide kanten de rand van het pad te markeren.

Het eindresultaat van dit “Padenproject” is dat Twickel beschikt over een systeem waarmee de paden binnen een marge van enkele centimeters op hun plaats gehouden kunnen worden. Het fraaie lijnenspel in het huispark kan daarmee tot in lengte van jaren behouden blijven!

Dankwoord

De samenwerking met Hans, Tom, Marc, Jan, en alle andere Twickel medewerkers was bijzonder plezierig. Koffiedrinken in de nieuwe Landgoedwinkel, of met mooi weer buiten op het pleintje, was altijd gezellig. Bedankt daarvoor.
Frits van den Elst, Elstec Almelo

Nawoord

Zo zie je maar weer dat af en toe bij elkaar in de keuken kijken heel nuttig kan zijn. Frits ontmoette ik namelijk op het Loo, waar hij bezig was met de ontwikkeling van de buxussnoeimachine en waar hij ook nu nog met Willem Zieleman een oplossing zoekt voor het kantensnijden langs cortenstaal. Frits, ingenieur van origine, was werkzaam voor de HTS en de UT Twente, hij begeleidde veel afstudeerprojecten en weet vaak met een simpele oplossing problemen te verhelpen. Een goede partner in dit resultaat was ook dhr. Boudewijns van SPX detectiesystemen 's-Heerenberg, dus niets is mooier dan kennis delen.

Hans Hondebrink
Buitenplaats Twickel